Beta-glukány a ich význam pre imunitný systém

Beta glukány sú skupina polysacharidov, ktoré sa nachádzajú v bunkových stenách obilnín, húb, kvasníc a niektorých baktérií. Tieto prírodné látky sú známe svojimi imunomodulačnými účinkami a hrajú dôležitú úlohu pri podpore zdravia. Pozrime sa na zdravotné výhody betaglukánov.

hriby Shitake  su zdrojom betaglukanu

Účinky beta glukánov na zdravie

Jedným z najvýznamnejších benefitov beta glukánov je ich schopnosť posilňovať imunitný systém. Beta glukány aktivujú makrofágy, neutrofily a ďalšie imunitné bunky, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v obrane tela proti patogénom. Týmto spôsobom zvyšujú schopnosť tela bojovať proti infekciám a chorobám

Beta glukány majú aj antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty znižujú riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcovocievne choroby a rakovina, a podporujú celkové zdravie a dlhovekosť 

Beta glukány môžu pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu v krvi. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia beta glukánov môže znížiť hladinu LDL cholesterolu (zlého cholesterolu) a celkového cholesterolu, čím sa znižuje riziko vzniku srdcovocievnych ochorení .

Beta glukány sú tiež prospešné pre tráviaci systém. Ako rozpustná vláknina podporujú rast prospešných baktérií v črevách, čo zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín. Navyše môžu pomôcť zmierniť symptómy syndrómu dráždivého čreva a iných tráviacich problémov .

betaglukany najdete v produkte Pevna imunita

Čo neviete o o beta glukánoch?

Beta glukány môžu podporiť hojenie rán. Štúdie ukázali, že topické aplikácie beta glukánov môžu urýchliť hojenie rán tým, že stimulujú produkciu kolagénu a podporujú regeneráciu tkanív .

Výskumy naznačujú, že beta glukány môžu zlepšiť odpoveď tela na očkovanie. Aktivácia imunitného systému pomocou beta glukánov môže zvýšiť tvorbu protilátok a zlepšiť celkovú účinnosť vakcín .

Beta glukány môžu pomôcť znížiť únavu a zlepšiť výdrž. Štúdie ukazujú, že suplementácia beta glukánmi môže zlepšiť fyzickú výkonnosť a znížiť pocit únavy, čo je prospešné pre športovcov a ľudí s aktívnym životným štýlom .

Získavanie beta glukánov

Beta glukány sa získavajú z rôznych prírodných zdrojov, ako sú obilniny (ovos a jačmeň), huby (shiitake a reishi) a kvasnice. Proces extrakcie zahŕňa separáciu beta glukánov od ostatných zložiek, čo zaručuje ich čistotu a účinnosť. Komerčné produkty s obsahom beta glukánov sú dostupné vo forme kapsúl, práškov a tekutín.

beta glukany najdeme v obilninách

Beta glukány sú výnimočné prírodné látky s množstvom zdravotných výhod. Ich schopnosť posilňovať imunitný systém, antioxidačné vlastnosti, zlepšovanie hladiny cholesterolu a podpora trávenia z nich robia cenný doplnok pre každodenné zdravie. Okrem týchto známych prínosov majú beta glukány aj menej známe účinky, ako je podpora hojenia rán, zlepšenie reakcie na očkovanie a redukcia únavy. Ak hľadáte prírodný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a pohodu, beta glukány sú vynikajúcou voľbou.