Bolesť kĺbov u bežcov

Bežci čelia častým výzvam spojeným s bolesťou kĺbov, ktorá môže výrazne ovplyvniť ich výkon a tréningový plán, ale aj každodnný život. Čomu sa vyvarovať ako čo je najúčinnejšou pomocou pri boji s bolesťami kĺbov?

Systém kĺbov a kĺbového systému
Aktívni športovci ale aj bežní ľudia trpiaci bolesťami kĺbov musia pre účinnú prevenciu pochopiť štruktúru a funkciu kĺbového systému. Kĺb predstavuje spojenie dvoch kostí, kde hrajú kľúčovú úlohu rôzne štruktúry, vrátane chrupavky, synoviálnej tekutiny, väzov, šliach a svalov.

Čo spôsobuje bolesť kĺbov?


1. Mikrotraumy a nárazy
Bežecké aktivity, najmä beh po tvrdých povrchoch ako napr. asfalt, generujú opakujúce sa nárazy, ktoré môžu spôsobovať mikrotraumy v kĺboch. Tieto mikrotraumy môžu narušovať normálnu štruktúru chrupavky a viesť k ich bolesti. Nadmerná záťaž môže spôsobiť preťaženie kĺbov a prípadné zranenia, ako sú natiahnutia, vyvrtnutia alebo zápaly.

2. Zápal kĺbov  
Opakovaný stres na kĺby môže vyvolať zápalové procesy, ktoré vedú k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohybu kĺbov. Zápal môže postihnúť rôzne štruktúry kĺbu, vrátane synoviálnej membrány a okolitých tkanív. Bolesť sa stupňuje a stáva sa neznesiteľnou.

Moderné prístupy k liečbe bolesti kĺbov 

Chondroitín a Glukozamín: Duo pre regeneráciu chrupaviek


Chondroitín je prítomný v chrupavke, môže podporovať jej regeneráciu a udržiavať optimálnu štruktúru. Jeho schopnosť zadržiavať vodu prispieva k elasticite a odolnosti chrupavky voči nárazom. Glukozamín je základným stavebným kameňom glykosaminoglykánov, ktoré tvoria chrupavkovú hmotu. Užívanie glukozamínu môže pomôcť obnoviť a udržať zdravie kĺbov. Je teda na mieste užívanie doplnkov výživy s ich obsahom.

Kolagén druhého typu a MSM  

Collavant N2, je extrémne koncentrovaný extrakt bohatý na kolagén a vitamíny, ktorý poskytuje komplexnú podporu kĺbovému aparátu. Kolagén, ako hlavná zložka spojivových tkanív, je dôležitý pre štruktúru kĺbov a šliach. Narastajúcim vekom či nadmerným namáhaním organizmus trpí nedostatkom kolagénu a je vhodné ho doplniť výživovými doplnkami.

Nemenej dôležitou zložkou kĺbovej výživy je  MSM (Metyl Sulfonýl Methán). MSM je organická síra so známym protizápalovým účinkom. Pomáha pri znižovaní zápalu v kĺboch a podporuje syntézu kolagénu a elastínu.

Účinné techniky prevencie pri liečbe bolesti kĺbov
 
Okrem užívania doplnkov môžu bežci  prijímať aj ďalšie preventívne opatrenia na ochranu kĺbového zdravia:

- Správna technika behu: Uistite sa, že používate správnu techniku behu, aby ste minimalizovali nárazy a tlak na kĺby.

- Dostatočný odpočinok: Dávajte kľúčovým kĺbom čas na regeneráciu medzi behacími aktivitami a zabezpečte si adekvátny odpočinok.

- Posilňovanie svalov: Silné svaly môžu poskytnúť dodatočnú podporu kĺbov. Zahrňte do svojho tréningového programu cviky na posilnenie svalov okolo kĺbov.

- Vyvážená strava: Strava bohatá na živiny ako vitamíny C a D, vápnik a omega-3 mastné kyseliny môže podporiť zdravie kĺbov.

- Výber vhodnej obuvi: Vyberte si správnu bežeckú obuv, ktorá poskytuje adekvátnu podporu a je aktívna pri tlmení nárazov