Čo je beta glukán a aký je jeho prínos pre naše zdravie ?

1,3 1,6 glukán je typ polysacharidu, ktorý patrí medzi beta glukány. Táto zložka sa nachádza najmä v stenách bunkových stien niektorých rastlín, baktérií a húb, najmä kvasiniek. V posledných rokoch sa stala populárnym doplnkom výživy, najmä vzhľadom na svoje potenciálne pozitívne účinky na ľudské zdravie. Čo však tento beta glukán presne robí a aký je jeho prínos pre naše zdravie?

Imunitná podpora

Jedným z najvýraznejších účinkov 1,3 1,6 glukánu je jeho schopnosť modulovať a posilňovať imunitný systém. Pomáha aktivovať makrofágy, ktoré sú kľúčové obranné bunky v imunitnom systéme. Týmto spôsobom beta glukán môže prispievať k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu boju proti infekčným chorobám.

Podpora zdravia srdca

Niektoré štúdie naznačujú, že 1,3 1,6 glukán môže znižovať hladiny LDL ("zlého") cholesterolu v krvi. Tým môže pomáhať pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb, vrátane srdcových ochorení a mozgových príhod.

Rovnováha cukru v krvi

Beta glukán tiež môže mať významný vplyv na reguláciu hladín cukru v krvi. Stabilizácia hladiny glukózy v krvi môže pomôcť zmierniť príznaky cukrovky typu 2 a predchádzať komplikáciám spojeným s touto chorobou.

Podpora zdravia čriev

1,3 1,6 glukán funguje aj ako prebiotikum, ktoré môže podporovať zdravie črevnej mikroflóry. Tým môže prispievať k celkovému zdraviu tráviaceho systému, zlepšeniu trávenia a prevencii niektorých črevných porúch.

Potenciálne antikarcinogénne účinky

Niektoré vedecké štúdie tiež skúmali potenciál 1,3 1,6 glukánu v boji proti rakovine. Hoci sú tieto výskumy v počiatočných štádiách, existujú dôkazy naznačujúce, že beta glukán môže stimulovať imunitný systém na účinnejší boj proti rakovinovým bunkám.

Glukán je zložka, ktorá nabýva čoraz viac popularity v oblasti zdravotníctva a výživy. Jeho potenciálne pozitívne účinky na imunitný systém, srdce, reguláciu cukru v krvi, zdravie čriev a dokonca aj proti rakovine naznačujú, že táto zložka by mohla byť užitočným doplnkom k celkovému zdravému životnému štýlu.