Čo urobiť pre zdravé vlasy a pokožku?

Zinok, selén a biotín sú esenciálne mikroživiny, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v udržiavaní zdravia pokožky, vlasov a nechtov. Tieto látky majú široké spektrum účinkov, ktoré sú podporené mnohými klinickými štúdiami.

Zinok

Zinok je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a má významné protizápalové vlastnosti. Zinok podporuje regeneráciu buniek a syntézu kolagénu, čo je dôležité pre zdravie pokožky. Nedostatok zinku môže viesť k rôznym kožným problémom, ako sú akné, ekzémy a spomalené hojenie rán. Zinok tiež zohráva dôležitú úlohu pri raste a oprave vlasov, pričom jeho nedostatok môže spôsobiť vypadávanie vlasov a lámavé nechty .

Zinok sa nachádza v mnohých potravinách, ako sú mäso, morské plody (najmä ustrice), orechy, semená, strukoviny a celozrnné obilniny.

Selén

Selén je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom. Je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje metabolizmus a rast buniek. Selén podporuje zdravie pokožky tým, že bojuje proti voľným radikálom a znižuje zápaly. Okrem toho selén prispieva k zdravým vlasom a nechtom tým, že podporuje rast vlasov a zabraňuje ich vypadávaniu. Klinické štúdie ukázali, že selén môže pomôcť zlepšiť stav pokožky a vlasov u ľudí s nedostatkom tejto mikroživiny.

Selén je prítomný v orechoch (najmä para orechy), rybách, mäse, vajciach a celozrnných výrobkoch.

Biotín

Biotín, tiež známy ako vitamín B7, je kľúčový pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Biotín podporuje syntézu keratínu, základného proteínu v pokožke, vlasoch a nechtoch. Nedostatok biotínu môže viesť k rednutiu vlasov, lámavým nechtom a kožným problémom, ako sú vyrážky a suchá pokožka. Štúdie ukázali, že suplementácia biotínom môže zlepšiť pevnosť a hrúbku nechtov a podporiť zdravý rast vlasov.

Biotín sa nachádza v potravinách ako sú vajcia, orechy, semená, losos, avokádo a sladké zemiaky.

 zdravie vašich vlasov a pokožky

Účinky podporené vedou

Štúdia publikovaná v "Dermatology Research and Practice" preukázala, že zinok je účinný pri liečbe akné a znižovaní zápalových reakcií v pokožke. 

Iný výskum publikovaný v "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" preukázal, že selénové suplementy môžu zlepšiť stav pokožky a vlasov tým, že podporujú funkciu štítnej žľazy a bojujú proti oxidačnému stresu.

Štúdia v "Journal of Dermatological Treatment" preukázala, že suplementácia biotínom významne zlepšuje pevnosť a hrúbku nechtov, čím znižuje ich lámavosť, a tiež podporuje zdravý rast vlasov.

Selen Zinok aj Biotin najdete v produkte FitPostava

Zinok, selén a biotín sú nevyhnutné mikroživiny, ktoré majú kľúčový význam pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Prirodzené zdroje týchto látok by mali byť pravidelne súčasťou stravy, aby sa zabezpečilo ich dostatočné množstvo v tele. Klinické štúdie potvrdzujú ich účinnosť a význam, čím zdôrazňujú dôležitosť týchto mikroživín pre celkové zdravie a krásu.