SKVELÝ TIP: Ako efektívne bojovať so stresom

Stres je (bohužiaľ) neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Ako náš nevyhnutný spoločník si pýta našu pozornosť, pretože jeho vplyv na naše fyzické a duševné zdravie môže byť značný. Stres je prirodzenou reakciou organizmu na vyvolané situácie, no pravidelný a nekontrolovaný stres môže mať vážne zdravotné dôsledky. Veda nám hovorí, že dlhodobý stres môže zvýšiť riziko rôznych chorôb, vrátane srdcových ochorení, depresie a iných psychických porúch.

Neovplyvňuje len naše fyzické telo, ale hlavne našu psychiku. Podľa mnohých psychológov môže chronický stres viesť k úzkostiam, depresii a iným psychologickým poruchám. Keď sa totiž dostaneme do stresovej situácie, náš organizmus reaguje uvoľnením rôznych hormónov, najmä kortizolu a adrenalínu. Tieto hormóny pripravujú naše telo na boj alebo útek. Avšak, dlhodobá expozícia vyšším hladinám týchto hormónov môže mať negatívny vplyv na náš kardiovaskulárny systém a imunitný systém.

Výskumy ukazujú, že pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť znížiť hladiny stresových hormónov. Aeróbna cvičenie, ako je beh, plávanie alebo joga, môže stimulovať produkciu endorfínov, tzv. „šťastných hormónov“, ktoré prispievajú k lepšiemu psychickému stavu.

Psychologické stratégie 
Kognitívna reštrukturalizácia je psychologická technika, ktorá sa zameriava na identifikáciu a zmeny negatívnych myšlienok a presvedčení, ktoré môžu prispieť k stresu. Táto metóda nám umožňuje prehodnotiť naše myšlienkové vzory a nájsť konštruktívnejšie prístupy k stresujúcim situáciám.

Meditácia a mindfulness, známe aj ako plná pozornosť, sú ďalšie metódy, ktoré môžu prispieť k efektívnemu zvládaniu stresu. Tieto prístupy sa zameriavajú na sústredenie sa na prítomný okamih a odstraňovanie negatívnych myšlienok. Vedci zistili, že pravidelná prax mindfulness môže mať pozitívny vplyv na celkovú duševnú pohodu.

Jedlo naše každodenné
Je nesmierne dôležité, čo do tela dostávate, ak má zostať zdravé a psychicky odolné. Existujú látky, ktoré vášmu telu pomáhajú spracovávať signály, tlmia stres a zbavujú úzkosti a depresie.

Napríklad taký D-Limonén je prírodná látka, ktorá sa vyskytuje v prírode v rôznych citrusových olejoch. Táto látka má antidepresívne, relaxačné a antistresové účinky a podporuje normálny vývoj duševného zdravia.

Alebo Rozchodnica ružová podporuje zlepšenie nálady a zníženie príznakov depresie. Tieto účinky sú pravdepodobne spojené s jej schopnosťou ovplyvniť neurotransmitery v mozgu, ako je napríklad serotonín. 

Horčík je známy svojimi relaxačnými vlastnosťami a pomáha v boji proti stresu a úzkosti. Pôsobí ako prirodzený relaxant, ktorý ovplyvňuje neurotransmitery v mozgu, čo vedie k poklesu hladiny stresu a úzkosti.

Kyselina listová (vitamín B9) má široké účinky na celkové zdravie, vrátane duševného zdravia. Je nevyhnutná pre syntézu neurotransmiterov, ako je napríklad serotonín, dopamín a noradrenalín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v regulácii náladymotivácie a celkovej psychickej pohody.

Všetky tieto látky nájdete v jednom výživovom doplnku, ktorý bol vyrobený na Slovensku z darov našej prírody - doplnok výživy Duševná pohoda.

Podpora okolia je kľúčová
Sociálna podpora a vytváranie zdravých sociálnych väzieb môže byť kľúčom k efektívnemu manažovaniu stresu. Odborníci zdôrazňujú význam hľadania podpory od priateľov, rodiny alebo dokonca odborníkov na duševné zdravie v ťažkých časoch. Komunikácia a zdieľanie skúseností môžu pomôcť zmierniť psychický tlak.

Nemenej dôležitým je životný štýl. Kvalitný spánok, vyvážená strava a pravidelná relaxácia sú neoddeliteľnou súčasťou efektívneho manažovania stresu. Nedostatok spánku môže viesť k zvýšenej podráždenosti a zníženej schopnosti zvládať stresujúce situácie. Strava bohatá na vitamíny a minerály môže podporiť fyziologickú rovnováhu a psychickú pohodu.

Relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie, progresívna relaxácia svalov alebo aromaterapia, môžu byť zasa účinné pri uvoľňovaní napätia a znižovaní hladín stresových hormónov.

Technologický vplyv a stres na pracovisku
V súčasnej dobe sme často vystavení neustálej digitálnej záťaži, ktorá môže prispieť k pocitu permanentného stresu. Vyhradiť si čas bez elektronických zariadení a konzumácie informácií môže byť dôležité pre obnovenie psychickej pohody. Odborníci preto odporúčajú vytváranie pravidelných „digitálnych detoxikačných“ období.

Pracovné prostredie môže byť významným zdrojom stresu. Správne riadenie pracovného zaťaženia, vytváranie zdravých pracovných vzťahov a prevencia vyhorenia sú kľúčové v boji proti pracovnému stresu. Firmy, ktoré investujú do podpory duševného zdravia svojich zamestnancov, môžu mať prospech z vyššej produktivity a nižších nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Neexistuje univerzálny recept na efektívne zvládanie stresu a každý jednotlivec môže nájsť svoj vlastný prístup. Harmónia medzi fyziologickými, psychologickými a sociálnymi aspektmi života môže viesť k celkovému duševnému zdraviu a pohode. S cieľom dosiahnuť tento stav harmónie je nevyhnutné byť otvorený novým perspektívam a prístupom, ktoré nám moderná veda poskytuje.