Zázračný koreň pre zdravie a pohodu

Zázvor (Zingiber officinale) je koreň, ktorý sa používa v tradičnej medicíne a kuchyni po celom svete. Jeho výrazná chuť a aróma z neho robia obľúbenú prísadu do jedál a nápojov. Okrem svojich kulinárskych vlastností je zázvor známy aj svojimi mnohými zdravotnými prínosmi. Čo všetko (ne)viete o tejto nenápadnej rastline?

vecteezy_close-up-of-ginger-on-chopping-board_2028847 (1) (1)

Ako pomáha zázvor nášmu zdraviu ?

Jedným z najvýznamnejších účinkov zázvoru sú jeho silné protizápalové vlastnosti. Zázvor obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ako je gingerol, ktoré majú silné protizápalové účinky. Štúdie ukazujú, že zázvor môže pomôcť znížiť zápalové reakcie v tele, čo je prospešné pre ľudí trpiacich chronickými zápalovými ochoreniami, ako je osteoartritída.

Zázvor je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty môžu znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcovocievne choroby a rakovina. Antioxidačné účinky zázvoru prispievajú k celkovému zdraviu a dlhovekosti

Zázvor je tradične používaný na liečbu rôznych tráviacich problémov. Pomáha stimulovať tvorbu tráviacich štiav a enzýmov, čo zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín. Okrem toho môže zázvor pomôcť zmierniť nevoľnosť a zvracanie, čo je obzvlášť užitočné pre tehotné ženy a ľudí podstupujúcich chemoterapiu

Ďalšou významnou vlastnosťou zázvoru je jeho schopnosť zmierniť bolesť. Štúdie ukazujú, že zázvor môže byť účinný pri zmierňovaní bolesti svalov a kĺbov, čo je prospešné pre športovcov a ľudí trpiacich osteoartritídou. Pravidelné užívanie zázvoru môže pomôcť znížiť bolesť a zlepšiť pohyblivosť .

Pevna imunita obsahuje aj extrakt zo zázvoru

Čo ste (možno) o zázvore nevedeli

Zázvor môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca tým, že pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak. Štúdie naznačujú, že zázvor môže zlepšiť prietok krvi a znížiť riziko vzniku srdcovocievnych ochorení .

Výskumy tiež naznačujú, že zázvor môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a pamäť. Zázvor obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu chrániť mozgové bunky pred oxidačným stresom a zápalom, čo môže pomôcť zlepšiť pamäť a znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba .

Zázvor má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť bojovať proti rôznym patogénnym baktériám, vírusom a hubám. Tieto vlastnosti robia zázvor užitočným nástrojom na prevenciu a liečbu infekcií .

Ako sa získava extrakt zo zázvoru ?

Zázvor sa najčastejšie pestuje v tropických a subtropických oblastiach, ako sú India, Čína a Indonézia. Koreň zázvoru sa zbiera, čistí a môže sa používať čerstvý, sušený alebo vo forme prášku. Zázvor sa tiež používa na extrakciu olejov a esencií, ktoré majú široké využitie v medicíne a kozmetike.

 získajte komplexnú podporu vašej imunity

Zázvor je výnimočný koreň s množstvom zdravotných výhod. Jeho protizápalové, antioxidačné, tráviace a analgetické vlastnosti z neho robia cenný doplnok pre každodenné zdravie. Okrem týchto známych prínosov má zázvor aj menej známe účinky na kardiovaskulárne zdravie, kognitívne funkcie a antimikrobiálne vlastnosti. Ak hľadáte prírodný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a pohodu, zázvor je vynikajúcou voľbou.